Hoe lichaamstaal lezen om te krijgen wat je wilt

7 Eenvoudige Psychologische tips voor meer zelfvertrouwen en effectieve communicatie

In de dynamische wereld van vandaag, waar multidisciplinair samenwerken en innovatie essentieel zijn, speelt communicatie een cruciale rol

Vanessa Van Edwards onthult in haar boek “Cues: Master the Secret Language of Charismatic Communication” hoe subtiele non-verbale signalen de sleutel kunnen zijn tot het verbeteren van je samenwerking en succes. Door deze krachtige signalen effectief toe te passen, kun je zowel je persoonlijke als professionele relaties versterken en bijdragen aan de gezamenlijke doelstellingen van je team. Hier volgen vijf wetenschappelijk onderbouwde tips om je communicatievaardigheden te verbeteren, wat de samenwerking binnen jouw multidisciplinaire teams ten goede zal komen.

Direct contact

1. Gebruik open lichaamstaal voor vertrouwen en verbondenheid

Van Edwards benadrukt het belang van open lichaamstaal om vertrouwen en toegankelijkheid uit te stralen. Dit is niet alleen van belang voor de interactie met collega’s, maar ook voor het bevorderen van een positieve teamdynamiek. Onderzoek toont aan dat open lichaamstaal de communicatieve effectiviteit verhoogt, door een gevoel van veiligheid te creëren, wat essentieel is voor het stimuleren van innovatie en samenwerking. Wanneer teamleden zich gezien en gehoord voelen, neemt de motivatie en de bereidheid om samen te werken aanzienlijk toe.

2. Herken de kracht van micro-expressies voor betere empathie

In het Co-Creatie-Wiel wordt benadrukt dat vertrouwen en teamgeest essentieel zijn voor het succes van een samenwerking. Micro-expressies, de korte, onbewuste gezichtsuitdrukkingen die onze echte emoties onthullen, spelen hierin een belangrijke rol. Door het herkennen en begrijpen van deze subtiele signalen, vergroot je de empathie binnen het team. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het interpreteren van micro-expressies de basis legt voor diepere onderlinge communicatie, wat leidt tot meer begrip en effectieve samenwerking.

3. Optimaliseer je stemgebruik om autoriteit en betrokkenheid te versterken

In elk team is effectieve communicatie belangrijk, maar met name de manier waarop we onze boodschap overbrengen heeft grote invloed op de teamdynamiek. Het bewust gebruiken van je stemgebruik met variatie in toon, tempo en volume versterkt je boodschap en maakt je communicatie authentiek en energiek. Dit draagt bij aan het versterken van de interne communicatie binnen een team, wat cruciaal is voor het behalen van gezamenlijke doelen en het stimuleren van innovatie. Onderzoek toont aan dat goed stemgebruik het begrip vergroot en zorgt voor een grotere bereidheid om samen te werken.

4. Spiegel gedrag om verbinding en vertrouwen te vergroten

In het proces van co-creatie is het belangrijk dat teamleden zich op hun gemak voelen en zich verbonden weten met elkaar. Spiegelen, het subtiel nabootsen van lichaamstaal en gedrag van een ander, bevordert een gevoel van verbondenheid. Dit verhoogt de samenwerking binnen het team, wat de creativiteit en de bereidheid om risico’s te nemen vergroot. Dis is cruciaal voor succesvolle innovatie. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt deze techniek als een effectieve manier om rapport op te bouwen en het vertrouwen te versterken, waardoor samenwerking soepeler verloopt.

5. Gebruik handgebaren voor duidelijkheid en kracht in communicatie

Handgebaren kunnen niet alleen een gesprek kracht bijzetten, maar ook de betekenis van je boodschap versterken. Dit geldt zeker binnen multidisciplinaire teams, waar helderheid en transparantie van groot belang zijn voor effectieve samenwerking. Het gebruik van open handpalmen kan bijvoorbeeld een gevoel van eerlijkheid en openheid uitstralen, terwijl andere gebaren je boodschap extra kracht kunnen geven. Onderzoek toont aan dat doelbewust gebruik van handgebaren de impact van je communicatie vergroot, wat cruciaal is om de focus van je team te behouden en gezamenlijke doelen te realiseren.

Lees meer