Haal het beste uit jezelf en je team

Tips voor succesvolle professionals

Welkom op het Social Skills Lab van BeMotion. Hier vind je doe-het-zelf tips voor een succesvolle teammeeting, feedback geven en veel meer. Weten dat je gelijk hebt is niet altijd voldoende. Met deze tips ben jij goed voorbereid en creëer je meer begrip en het gewenste resultaat!

Het Insights Discovery model uitgelegd

In de compacte Insights Discovery leesmodule van BeMotion lees je meer over het Insights Discovery Model. Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen een goed beeld van zichzelf hebben zij ook beter effectieve strategieën kunnen ontwikkelen voor hun interacties met anderen. Inzicht in de eigen talenten én uitdagingen kan mensen helpen effectiever te reageren op de wensen en behoeften van hun omgeving. Insights Discovery helpt bij een versnelde inzage in persoonlijke voorkeuren en stijlen. 

Lees meer

Online Talenten Scan

Persoonlijke QuickScan kleurentest

De online gratis persoonlijke QuickScan geeft een ruwe schets van jouw persoonlijke voorkeuren en is geïnspireerd op het gedachtengoed van C.G. Jung en het Insights Discovery model. Het uitgangspunt van Jung  is dat ieder mens bepaalde diep gewortelde psychologische voorkeuren heeft die ons een bepaalde kijk op situaties geeft. Deze unieke kijk zegt iets over jouw toegevoegde waarde voor het team. De uitslag van de gratis online QuickScan kan verhelderend werken. Nieuwsgierig naar hoe dit werkt?

Doe hier de gratis online Insights kleurentest en ontdek jouw toegevoegde waarde voor het team! Gratis is bij ons echt gratis. Wij vragen je niet om gegevens en verzamelen geen data. Veel plezier met onze zorgvuldig samengestelde Quickscan!

Lees meer

De kracht van positieve feedback

Specifiek benoemen wat goed gaat helpt bij het creëren van een veilige en lerende setting

Focus op Growth mindset, complimenteer liever op inspanning en proces dan op resultaat

Gebruik de kracht van ‘nog niet’

‘NIET’ impliceert een vaststaand gegeven: ‘zo is het en zo zal het blijven!’
NOG NIET’ impliceert een leercurve: ‘je bent op weg maar er zijn nog stappen te maken!’

 

Tips voor opbouwende feedback

Geef de feedback direct na dat het gedrag heeft plaatsgevonden. Dit kan zijn op de dag zelf of de volgende dag. Feedback over gedrag van een maand geleden is voor menigeen moeilijk terug te halen. Het effect op de bewustwording van het eigen handelen wordt daarmee minder. Direct feedback op het moment dat het er toe doet, is eerlijk en zuiver. Je kunt de context mee nemen in de boodschap.

Individuele feedback doe je één op één. Creëer een veilige setting voordat je feedback geeft. Feedback in het bijzijn van vele anderen maakt het voor de ontvanger onveilig, waardoor de boodschap met ruis overkomt. Betreft het een actie, die betrekking heeft op meerdere teamleden, dan kun je het hele team aanspreken op het gedrag. Je neemt dan het meest recente voorval als voorbeeld, waarbij je duidelijk benoemd dat dit voor het hele team geldt.

 

Beschrijf het gedrag wat je hebt gezien en hebt gehoord

Benoem welk gevoel je dit gaf en wat het gevolg was

Geef de ander ruimte om te reageren

Ga uit van de goede intentie van de ander

Beschrijf het gewenste gedrag voor de volgende keer

Check of dit voor de ander okay is en of er een overeenstemming is bereikt

Tips voor succesvolle teamvergadering

Bespreek de ‘spelregels’
Als iedereen aan tafel weet WAT we bespreken en HOE we dat bespreken creëer je meer rust. Bespreek bijvoorbeeld met elkaar wat je als team verstaat onder de rol van Voorzitterschap. Wat verwacht je van de voorzitter? Welk doel dient de voorzittersrol? Welke taak heeft de voorzitter tijdens de vergadering? Ook de voorzitter mag zijn/haar verwachting uitspreken naar de leden. Hoe kunnen de leden de voorzitter ondersteunen? Welke taak heeft ieder teamlid? Wanneer en op welke manier geven we elkaar feedback? 

Iedere meeting zijn eigen focus
Bepaal met elkaar welke vergadering welk doel dient. Geef iedere bijeenkomst een focus of thema. Bijvoorbeeld iedere maandag starten we met een start-up meeting. Deze meeting heeft een informatief en verbindend doel, is kort en praktisch van aard. Iedere donderdag hebben we de thema-bijeenkomst, tijdens deze vergadering is er ruimte voor discussie, kennisdeling en brainstorm. Zo voorkom je lange en saaie vergaderingen of afvink bijeenkomsten. 

Rouleer voorzitterschap
Voorzitterschap is een rol, die ieder teamlid tijdelijk op zit kan nemen. Door regelmatig te rouleren van voorzitter, ontstaat er meer begrip voor de voorzittersrol. Hierdoor leert het team gezamenlijk de verantwoordelijkheid te dragen voor een effectieve vergadering. Daarnaast gaat het team ontdekken dat ieder teamlid in de rol van voorzitter een eigen stijl met zich mee brengt. Deze stijlen kun je om  bewust inzetten. Moeten er knopen worden doorgehakt? Dan kan Jan ons helpen bij een stevige focus. Willen we juist ruimte creëren voor creativiteit en brainstormen? Dan is de stijl van Kees ondersteunend. 

Teamsessie voorbereiden

Wil je zelf een teamsessie organiseren voor jouw team? Een goede voorbereiding is vaak het halve werk. De voorbereiding kun je samen met een collega doen of je geeft ieder teamlid dezelfde voorbereidende opdracht. Hieronder een voorbeeld.

Voordat je aan de slag gaat met een strategiesessie, is het zinvol duidelijkheid te hebben over wat de Why, How en What zijn van het team.

Dit zou je als leidinggevende van het team alvast kunnen vormen, het hoeft nog niet in detail te worden uitgewerkt. Of je vraagt alle teamleden deze Why, How en What voor zichzelf te vormen. De bevindingen bespreek je in de teamsessie. 

Geef een ‘praatplaatje’ mee, dat helpt bij het delen van ieders visie. 

Bekijk bijvoorbeeld de TedTalk van Simon Sinek. Kun je jouw visie vertalen naar zijn golden circle?  

Ineen team zal het gesprek kunnen gaan over de betekenis van loyaliteit. Naar wie of wat ben je loyaal? Een ieder reageert vanuit zijn/haar eigen voorkeurgedrag op deze vraag. Het helpt een team om een collectieve focus te ontwikkelen over de kerntaak van het team en wat we daarin wel en niet oppakken, hoe we dat doen en waarom we dat doen. Kortom ‘Waar zijn we als team wel en niet van en hoe voeren we met elkaar de kerntaak uit?’

Talenten Quickscan

Talenten Quickscan

Doe hier de gratis quickscan. Wat is jouw voorkeursstijl?
Lees meer

Blogs & Werkvormen

Blogs & Werkvormen

Binnenkort vind je hier onze blogs en leerzame werkvormen voor teamleren
Lees meer

Digitaal Samenwerken

Digitaal Samenwerken

Binnenkort vind je hier tips voor effectief samenwerken in de cloud
Lees meer