The power of habits

Waarom zijn gewoontes zo moeilijk af te leren?

We zijn het ons vaak niet bewust, hoe makkelijk gewoontes erin sluipen. Goede gewoontes en helaas ook slechte gewoontes. Deze wetenschap wordt zeer succesvol toegepast in de huidige marketingbranche. Terwijl wij denken bewust voor een bepaald product te kiezen, worden we met slimme triggers onbewust verleid tot extra aankopen.

Hoe ons brein omgaat met gewoontes

In het boek ‘The power of Habits’ worden ‘gewoontes’ omschreven als keuzes die wij bewust maken op een bepaald moment. We stoppen dan met nadenken en gaan toch weer door met het maken van dezelfde keuze, vaak iedere dag. Een gewoonte wordt getriggerd door iets, waardoor het brein een bepaalde keuze maakt voor een routine om een bepaalde beloning te krijgen. In het begin gaat dit nog redelijk bewust, maar hoe meer de gewoonte is ingesleten, des te onbewuster de keuze wordt gemaakt.

Mijn brein denkt bijvoorbeeld in de vakantiestand bij ieder Duits bakkertje met een mooie vitrine – Oh lekker Kaffee und Kuchen. Niet dat ik het nodig heb, maar gewoon omdat het er is. Mijn ultieme vakantiegevoel.

Stoppen met nadenken gaat onbewust

Wetenschappers kunnen de hersenactiviteit meten tijdens het aanleren van een keuze routine. Het bekendste onderzoek is de proef waarin de rat zo snel mogelijk de route naar de chocolade moet vinden. In de 1e week werd tijdens de gehele routine veel hersenactiviteit gemeten. Na een week veranderde de structuur van de hersenactiviteit. Na de ‘klik’ (de trigger) was er nog een hoge hersenactiviteit. Tijdens de routine verminderde dit en bij het zien van de chocolade (de beloning) was er weer hoge hersenactiviteit.

Chuncking en triggers opsporen

Het reageren op triggers is een patroon van het brein. En noemen we ook wel een Chunck. Eenmaal een chunck gecreëerd, blijft deze oproepbaar als de juiste trigger wordt gebruikt. Een duidelijk voorbeeld is hoe we tijdens de eerste autorijlessen de vele handelingen niet kunnen overzien. Het is óf autorijden of de borden volgen. Allebei tegelijkertijd lijkt op dat moment werkelijk onmogelijk. Eenmaal je rijbewijs en wat ervaring rijker, woon je eenvoudig een vergadering bij, volg je de TomTom, neem je actief deel aan een brainstormsessie en rijdt je moeiteloos de drukte in. Afzonderlijke handelingen worden een groepje handelingen waar je weinig over hoef na te denken. Het is een automatisme, een gewoonte.

Zo ook als je een hotel binnenstapt met een gezellige koffiehoek. De geur van koffie en verse muffins geven je een welkom gevoel. Het roept iets op als ‘even een break’. Wist je bijvoorbeeld dat een huis beter verkoopt als de geur van vers gebakken appeltaart uit de keuken komt? We voelen ons dan sneller thuis… tenminste als je van appeltaart houdt 😉

Hoe creëer je gezonde gewoontes?

1. Ga op zoek naar de triggers voor jouw ongezonde gewoontes
Persoonlijk had ik een wandelvakantie zonder WiFi nodig, om mij ervan bewust te worden, dat mijn internet gebruik toch echt niet onderdoet voor een gemiddelde verslaving. Verveling werd mijn trigger voor de greep naar de mobiele telefoon om mij te vermaken met scrollen op de socials.

2. Ongezonde triggers vermijden en bewust gezonde triggers creëren
Bijvoorbeeld door je mobiele telefoon op stil te zetten, haalt de geluids-trigger weg. Regelmatig een langere wandeling maken helpt mij om mijn ‘gewoonte loop’ van verveling op een gezondere manier te doorbreken. Deze bewuste wandelvakantie resulteerde trouwens ook in het verwijderen van mijn facebookpagina, het verstoppen van mijn LinkedIn en Instagram appjes en het downsizen van mijn internetgebruik. Wat je niet ziet, kan je ook niet triggeren.

3. Deel jouw doelstelling met anderen
Chuncks zijn hardnekkig. Ongezonde triggers liggen op de loer. Vraag vrienden en familie om je te helpen als ze je weer in de gewoonte zien terugvallen. Geef een instructie mee wat ze mogen doen om je ervan te doen weerhouden. Bijvoorbeeld mijn man mag mijn mobiel op bepaalde momenten uit mijn handen pakken. Ik vind het nog steeds niet leuk, maar het is wel zeer effectief! 🙂

Heb jij ook gewoontes waar je vanaf wilt of wil je jezelf meer motiveren voor succesvolle prestaties op je werk?

Onze coaches helpen je graag bij jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Lees meer