Teamontwikkeling

Voor ieder team een aanpak

Succesvolle teams hebben een duidelijke focus, benutten de kwaliteiten, creëeren vertrouwen en leren van wat ze doen. Hoe teams leren kan verschillen en vraagt flexibiliteit in de aanpak. Een strategische heisessie, verdiepende teamcoaching, samen leren en plezier maken in het Communicatie Theater of aan de slag met Team Games.

Wat past bij jouw team?

Teameffectiviteit

De effectiviteit van een team en haar leden onderling gaat hand in hand met sterke soft skills en samen leren. Teamontwikkeling gaat in stappen. Graag deelt BeMotion verschillende voorbeelden van teamontwikkeling. Benieuwd naar de theorie achter teamontwikkeling? Ook daar vertellen we je graag meer over op deze pagina.

Waar wil je meer over weten?

Stappenplan teamontwikkeling
Teamontwikkeling voorbeelden
– Teamontwikkeling theorie

Stap 1: Welk team zijn wij

De eerste stap van teamontwikkeling is de teamanalyse. Waarom ben je als groep professionals bij elkaar gebracht? Wat is de samenstelling en de context van het team? Welk type leren past het beste bij het team?

BeMotion helpt de teamvraag helder te krijgen en adviseert een passende aanpak. De teamanalyse bestaat uit één of meerdere gesprekken online of op locatie. Dit kan naar wens aangevuld worden met de teamanalyse DISC of Insights Discovery® voor een overzichtelijk teamprofiel.

Stap 2: Leren van wat we doen

De tweede stap van teamontwikkeling is investeren in hoe het team samenwerkt én samen leert. Zijn de resultaten van goede kwaliteit, is er voldoende kennis en kunde aanwezig en hoe gaan teamleden met elkaar om? De mate waarin het team leert, zegt veel over de aanwezige soft skills en werksfeer. Zelfstandige teams met een goede werkflow hebben teamleden die elkaar durven aanspreken en elkaar aanmoedigen.

Onze succesfactor is het principe van het drieslag-leren;

  • Persoonlijke ontwikkeling – Professionals leren de benodigde soft skills;
  • Team ontwikkeling – Teams leren kwaliteiten te benutten;
  • Leeromgeving – Organisaties leren een stimulerende werksfeer te creëren.

Een goede vertaling van de theorie naar de werkvloer, vraagt slimme en vaak simpele aanpassingen op deze drie niveaus. Wij verwerken dit in maatwerkprogramma’s en geven tips hoe je het geleerde tijdens en na de teamsessies waarborgt.

Stap 3: Onderhouden

Alles wat je goed en gezond wilt houden, heeft onderhoud nodig. Zo ook een goed functionerend team. Het onderhoudsplan mag daarom niet ontbreken. Zelfbewuste teams kennen de valkuilen en weten welke teampatronen er makkelijk in kunnen sluipen. Zij weten dit te voorkomen door regelmatig te evalueren.

Voorbeelden van teamontwikkeling

Met behulp van het 3-stappenplan voor teameffectiviteit wordt een ontwikkelplan samengesteld. Op maat, want ieder team vraagt een andere aanpak. Verschillende teaminterventies dragen bij aan een zelfverzekerd team en direct resultaat. Voor het ene team werkt een teamchallenge on the job, voor het andere team een blended learning programma of een heisessie. Onze leerprofessionals en teamcoaches helpen bij het maken van de juiste keuzes voor jouw team.

Hieronder vindt je een aantal voorbeelden van teaminterventies die bijdragen aan teameffectiviteit. De beste resultaten behaal je met maatwerk en een mix aan praktische en uitdagende teaminterventies!

Heisessies

Heisessies

Lees meer

Teamcoaching

Teamcoaching

Lees meer

Teambuilding games

Teambuilding games

Lees meer

Wij staan voor jullie klaar!

Sinds 2006 zijn wij specialist in teamleren, groepsdynamica en het coachen van professionals. Wij hebben een schat aan kennis en ervaring opgebouwd, zodat wij jullie team echt maatwerk kunnen bieden.

Toe aan iets anders?

Hilarische momenten in het Communicatie Theater

Een inspirerende mix van improvisatie en humor in stijl van ‘De Lama’s’ gecombineerd met een doordacht design waarin professionals thema’s bespreekbaar maken en vaardigheden ontwikkelen.

Lees meer

De theorie achter teamontwikkeling

Wij maken gebruik van inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en practice based evidence om tot de beste aanpak te komen. Wij geloven niet in ‘one size fits all’. Daarom combineren wij theorieën en modellen voor het beste effect. Hiervoor gebruiken wij werkvormen en methodes die hun succes in de praktijk hebben bewezen.

Iedere methode en elk instrument heeft een specifieke toepassing. Onze teamcoaches vertellen er graag over en laten het team ervaren wat werkt.

Groepsdynamica, Agogiek en Opgavegericht teamleren creëren de basis voor al onze interventies. Vele namen hebben bijgedragen aan de visie van BeMotion op teamontwikkeling. Zo waarderen we de inzichten over de lerende professional door Manon Ruijters, de groepswijsheid uit Deep Democracy, de Lencioni piramide, 5 frustraties van teamsamenwerking, Appreciative Inquiry van David Cooperrider, Teamleren van Professor C. Gersick en de Persoonlijkheidstypen van Jung.

Ook erg belangrijk voor professionele ontwikkeling zijn de inzichten van de Self Determination Theorie van Decy en Ryan, Kenniscreatie van Bereider en Scardamalia en de Zone van de naaste ontwikkeling van Vygotsky. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Lees hierover meer in onze blogs.