Insights Discovery

Een krachtig middel voor het creëren van begrip en flow in de samenwerking. De QuickScan en het Insights Discovery® kleurenmodel helpen bij persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling.

Het Insights Discovery Profiel is een uitgebreide analyse gebaseerd op een onderbouwde vragenlijst. Het Insights Discovery kleurenprofiel bestaat uit een aantal onderdelen, de belangrijkste zijn:

 • Insights Discovery Wiel van de deelnemer;
 • Toegevoegde waarde voor het team;
 • Persoonlijke ontwikkel suggesties;
 • Inzicht in de managementstijl en samenwerkingsstijl;
 • Effectieve communicatie en feedback;
 • Communiceren met het tegengestelde Insights Discovery type;

Door middel van een digitale vragenlijst (ca. 20 minuten) ontstaat een uniek persoonlijk Insights Discovery® Profiel, die individueel of in teamverband kan worden teruggekoppeld.

Naar de Preview Insights Kleurentest – Quickscan

To the Personal – Quickscan

Naar de Compacte Leesmodule Insights Discovery Wiel uitgelegd

Lees meer

Op zoek naar een dynamische en leerzame invulling van je teamdag? Met of zonder persoonlijke profielen? BeMotion biedt diverse Insights Discovery workshops voor kleine en +200 groepen.

Workshops mét de Insights Discovery online vragenlijst, persoonlijk Insights profiel en teamwiel

Wil je weten wat we voor jou of je team kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

QuickScan

Team QuickScan 
Speciaal voor teams die meer inzicht willen in de teamdynamiek, maar geen budget hebben voor de complete Insights Discovery teamscan, hebben wij de Quickscan teamanalyse ontwikkeld. Met een live-vragenlijst en een digitale stemtool krijgt het team direct inzicht in de teamdynamiek. Het geeft inzicht in elkaar, creëert meer begrip voor dagelijkse handigheden en onhandigheden en opent het teamgesprek. Het maakt veel bespreekbaar!

Persoonlijke QuickScan
De online gratis persoonlijke QuickScan geeft een ruwe schets van jouw persoonlijke voorkeuren en is geïnspireerd op het gedachtengoed van C.G. Jung en het Insights Discovery model. Het uitgangspunt van Jung  is dat ieder mens bepaalde diep gewortelde psychologische voorkeuren heeft die ons een bepaalde kijk op situaties geeft. Deze unieke kijk zegt iets over jouw toegevoegde waarde voor het team. De uitslag van de gratis online QuickScan kan verhelderend werken. Nieuwsgierig naar hoe dit werkt?

Doe hier de gratis online Insights kleurentest en ontdek jouw toegevoegde waarde voor het team!

Lees meer

Meer inzicht in jezelf en begrip voor anderen opent nieuwe wegen

De QuickScan en de Insights Discovery vragenlijst zijn geschikt voor het gehele team. Met de teamscan krijgt het team snel inzicht in de teamdynamiek op een goede dag en op een slechte dag. Dominante teampatronen krijgen kleur en worden bespreekbaar. Benutte en onbenutte teamkwaliteiten worden inzichtelijk.

Insights Discovery kleurenconsult online

Wil je niet wachten op de eerst volgende Insights Discovery training? Wil je op korte termijn een Insights Discovery Profiel? Dan is het persoonlijk Insights Discovery kleurenconsult online iets voor jou. Via internet maak je de Insights Discovery vragenlijst en deze krijg je teruggekoppeld middels een Skype/FaceTime coaching of een kleurenconsult op locatie door een van onze Insights Practitioners. Download hieronder een voorbeeldprofiel van Insights Discovery met alle beschikbare modules.

Lees meer Download

Miniworkshop Insights kleuren

In de miniworkshop maak je in 2 uur kennis met de basisprincipes van Insights Discovery. Na een interactieve kennismaking en een inspirerend verhaal over psychologische voorkeuren en interactiepatronen, wordt de zaal letterlijk in beweging gebracht. Interactieve opdrachten met een laagdrempelig karakter zorgen voor een dynamisch geheel. In korte tijd maak je kennis met elkaar, de psychologische voorkeuren en de vier Insightskleuren. De Insightskleuren worden gekoppeld aan de ‘kleurentaal’. Na afloop krijgt iedere deelnemer een kleurrijk en handig aandenken met tips en tricks voor een optimale communicatie en samenwerking. Deze miniworkshop is geschikt voor kleine en grote groepen. De miniworkshop Insights Kleuren maakt gebruik van onze gratis Quickscan. Verrassend en opent de ogen!

Miniworkshop Insights kleuren QuickScan team

In deze miniworkshop met de Quickscan (zonder de Insights profielen) maak je kennis met de reflectiekracht van het kleurenmodel. Ieder team heeft een eigen dynamiek. Teams die zich bewust zijn van de teamdynamiek zijn beter in staat te reflecteren op teamkwaliteiten en teamvalkuilen. De kleurentaal en een live-digtale stemtool geeft direct inzage in de kleurendynamiek van het team. De teamcoach helpt bij de interpretatie van deze korte teamanalyse en brengt de teamdialoog op gang. Ideale workshop vorm voor de kleinere budgetten of als teaser en start-up van een cultuurprogramma. De workshop is geschikt voor teams van 4 tot groepen van 100 personen (of meer). De workshop is zeer geschikt voor teams, die in korte tijd een grote slag willen slaan in de teamreflectie. In een 3 uur durende bijeenkomst ga je met elkaar in gesprek over teamkwaliteiten en teamvalkuilen. Kort en krachtig, bewustwording!

Insights Discovery Basis met Insights Discovery Profiel

Wil je direct aan de slag met de Insights Discovery profielen, dan kies je voor de miniworkshop van 3,5 tot 4 uur. Deze workshop heeft dezelfde opzet als de miniworkshop van 2 uur, met aansluitend het bespreken van de persoonlijke Insights Discovery profielen en het teamwiel. Iedere deelnemer ontvangt zijn/haar persoonlijke Insights Discovery profiel en een handig naslagwerk over de Insights kleuren en tips voor een kleurrijke communicatie. Doe je deze workshop met jouw team? Dan ontvang je ook het teamwiel met de teamanalyse. Prikkelend en smaakt naar meer!

Workshop Insights Discovery Teamdynamiek met profielen

Deze workshop is zeer geschikt voor teams, die in korte tijd een grote slag willen slaan in het teamproces. In een 4 uur durende bijeenkomst ga je direct met jouw teamvraag aan de slag. De Insightscoach helpt het team de uitdaging waarvoor het staat te bekijken vanuit de verschillende Insightskleuren c.q percepties. Vervolgens wordt de brug geslagen naar de individuele verschillen, talenten en valkuilen. Om met concrete doelen en actiepunten voor de toekomst af te sluiten. Kort en krachtig, resultaatgericht! Deelnemers aan deze workshops omschrijven het als; dynamisch, inspirerend, laagdrempelig, interactief, gezonde dosis humor en (h)erkenning. Bovenstaande Insights Discovery workshops zijn geschikt voor diverse groepen; of je nu een team bent met 2 personen of van 300 personen!

De workshop Teamdynamiek met Insights Discovery profielen is uitermate geschikt als Kick-off van bijvoorbeeld een 2-daagse Heisessie. Onze teamcoaches kunnen indien gewenst meerdere dagdelen van de heisessie faciliteren.

Teamfocus en zicht op projectmatig werken met de Quickscan

Ieder team heeft een eigen dynamiek. Deze dynamiek zegt iets over de aanwezige en verborgen talenten van dat team. Speciaal voor teams, die projectmatig werken hebben wij de teamworkshop Teamfocus ontwikkelt. Met behulp van een digitale live-scan en teamopdrachten onderzoeken we in korte tijd wat de dynamiek van jouw team is als het gaat om samenwerken in projecten. Verrassende uitkomsten openen nieuwe wegen, herkenbare patroon krijgen kleur. Ontdek samen hoe je het projectmatig werken naar een hoger plan kunt brengen!

Workshop Insights Discovery en GRIP op het gesprek

In de workshop GRIP op het gesprek leer je de Insights kleurentaal te herkennen in een gesprek of vergadering. Vervolgens krijg je handvatten mee om de verschillende communicatiestijlen in het gesprek praktisch toe te passen. Hoe kan je bijvoorbeeld het beste een collega met een groene communicatie voorkeur motiveren? Hoe start je zo’n gesprek? Hoe ga je om met ‘rode’ weerstand? Ook kun je deze workshop richten op klantgesprekken, sales, coachgesprekken en adviesgesprekken. Je leert de verschillende typen gesprekspartners herkennen aan de verbale en nonverbale uitingen, zodat je beter kunt inspelen op wat er nodig is. Je krijgt meer GRIP op het eindresultaat van het gesprek.

Insights Discovery kleurenstress en besluitvorming

Insights Discovery zegt iets over de aanwezige waarden, bewuste en onbewuste gedragingen in interactie met anderen. Diepgewortelde waarden kunnen in sommige situaties zorgen voor stresspatronen. Dit is voornamelijk het geval, als persoonlijke waarden verschillen met de waarden van de omgeving. Denk bij omgeving aan andere collega’s en ook aan de teamcultuur en de organisatiecultuur. Gezonde stress kan zorgen voor een bepaalde flow, een team wat goed kan omgaan met gezonde stress kan op piekmomenten juist excellereren. Te veel stress of onderhuidse stress, de onderstroom van een team, zorgen juist voor een verlammend effect bij de individu en/of in een team. Een verlammend effect in de teamcultuur is bijvoorbeeld te zien aan een onduidelijke besluitvorming; tijdens de brainstorm is een ieder meewerkend en actief, zodra er keuzes gemaakt worden ontstaat er een gespannen of verwarrende sfeer. Mensen haken af, worden drammerig of men komt herhaaldelijk terug op gemaakte besluiten. Teams die te maken hebben met werkdruk, grote verantwoordlijkheid, integrale samenwerking, politieke en/of snel veranderende omgeving hebben baat bij inzicht in stress en gedrag op een goede en slechte dag. Verdiepend en verbindt!

Social event of teamuitje

Wil je een leerzaam en leuk uitje organiseren voor je team of de gehele afdeling? Denk je dat Insights Discovery daar een kleurrijke bijdrage aan kan leveren? 

Wij denken graag met je mee en ontwikkelen samen met jou een passend programma met de juiste dosis fun, ontspanning en leerzame momenten. Insights Discovery is bijvoorbeeld zeer goed te combineren met onze VR-brillen en outdoor Games. 

Workshop Insights Discovery en de paardenspiegel

Het paard is een gevoelig en edel dier. Het paard heeft de kudde nodig om te overleven en zij is meester in het interpreteren van non-verbale communicatie. Deze combinatie maakt het paard uitermate geschikt voor leiderschapstrainingen en het uitdiepen van coachthema’s zoals begrenzen en vertrouwen. Insights Discovery biedt vervolgens een concrete taal om de stijlen en non-verbale communicatie te duiden en om te zetten in concrete praktijkacties. Ervaring met paarden is niet nodig, wij werken uitsluitend met betrouwbare paarden en ervaren paardencoaches. Niets vaag of wollig, wel puur en concreet. Een verrassende en positief confronterende beleving, die je zeker niet zal vergeten!

Geschikt voor individuele coaching en groepen tussen 4 – 10 deelnemers. Ook hebben wij gecombineerde programma’s voor bijvoorbeeld jouw team- of bedrijfsuitje.

Insights Discovery Train de trainer

Ben je een Insights Discovery Practitioner en wil je jouw methodieken en inzichten als Insights-expert vergroten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben jarenlange ervaring met Insights Discovery en al vele Insights Discovery Practitioners en Client Practitioners geïnspireerd met wat er allemaal mogelijk is met het kleurenmodel. Denk hierbij aan de toepassing op HR-tools, de vertaalslag maken naar Insights Discovery Events en het model inzetten als rode draad voor een cultuurprogramma. Wij delen graag onze ervaringen en coachen je bij jouw eigen Insights Discovery programma’s. Verdiepend en praktisch!

Insights Discovery voor Clientpractitioners

Steeds meer organisaties kiezen ervoor om een Insights Discovery expert in huis te nemen. Dit heeft vele voordelen voor de continuiteit en kwaliteitsbewaking als het gaat om de implementatie van de Insightskleuren, als middel, voor het behalen van de organisatie/teamdoelen. Je kunt veel zelf organiseren, echter zal je ook tegen situaties aanlopen, waarbij je juist een externe Insights Discovery expert wilt inzetten. Denk hierbij aan individuele coaching, teamconflicten begeleiden en verdiepingsworkshops. Hierbij kunnen onze Insights Discovery Practitioners van dienst zijn. De basisinformatie en het afnemen van de Insights Discovery vragenlijst doe je zelf, en wij pakken de vervolgstappen op, in goed overleg en in nauwe samenwerking. Wij zijn reeds voor diverse Insights Discovery Clientpractitioners een waardevolle sparringpartner en samenwerkingspartner.

Open Inschrijving Training Effectief communiceren met Insights Discovery

Bij voldoende interesse organiseren wij twee keer per jaar een open inschrijvingstraining met Insights Discovery. Deze training bestaat uit een hele dag en een terugkom-avond. Je kunt je interesse bij ons kenbaar maken en/of de agenda in de gaten houden. De aanmelding is pas na het intakegesprek definitief.

Insights Discovery Wiel nader uitgelegd

In de Leesmodule Insights Discovery Wiel (PDF) lees je meer over het Insights Discovery Wiel. Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen een goed beeld van zichzelf hebben zij ook beter effectieve strategieën kunnen ontwikkelen voor hun interacties met anderen. Inzicht in de eigen talenten én beperkingen kan mensen helpen effectiever te reageren op de wensen en behoeften van hun omgeving. Insights Discovery helpt bij een versnelde inzage in persoonlijke voorkeuren en stijlen. Het is een sterk reflectiemiddel voor zowel individuele ontwikkeling als voor teamontwikkeling.

Meer achtergrond informatie over Insights Discovery:

Onderzoek University Westminster Insights Discovery vragenlijst

Factsheet validiteit en betrouwbaarheid Insights Discovery vragenlijst

artikel ‘Workshop Insights Discovery kleuren’ Nederlandse Postcodeloterij

Het Insights Discovery Profiel is goed te verwerken in leiderschapsprogramma’s, feedbacktrainingen en als veilig startpunt voor ontwikkelende teams. Insights Discovery is geen selectie-tool, het meet geen competenties. Wel is het een reflectie-tool, het meet voorkeuren. Insights Discovery oordeelt niet, het kent geen zwakke of optimale uitkomst. Dit maakt de vragenlijst ten opzichte van psychologische testen minder exact, echter voor de praktische toepassing voor teamontwikkeling juist uitermate geschikt. Juist doordat het niet oordeelt, ontstaat er een veilige situatie om te reflecteren op eigen gedrag en wordt teamgedrag bespreekbaar:

De workshops met Insights Discovery;

 • Brengt reflectie op eigen handelen op gang;
 • Verbetert de communicatie;
 • Geeft groepen een gezamenlijke taal;
 • Stelt op een waardevrije manier ontwikkel punten aan de orde;
 • Leert om verschillen te overbruggen;
 • Leert om af te stemmen en te verbinden met anderen;
 • Geeft handvatten voor het geven en ontvangen van feedback. 

Ontdek ook onze E-coaching met Insights Discovery 

Wil je inzage in een voorbeeldprofiel Insights Discovery? Download hier het Insights Discovery profiel met alle beschikbare modules.

Download

Talenten van het Insights Discovery Team

Insights Discovery vier basis kleuren

Insights Discovery® is gebaseerd op het persoonlijkheidsmodel van Carl Gustav Jung. Jung introduceerde dit model in 1921 in zijn “psychologische typen” en ontwikkelde dit verder in latere werken. Insights Discovery heeft de theorie van Carl Gustav Jung op een praktische en werkbare wijze gevangen in het Insights Discovery Wiel door middel van vier basis Insights kleuren, acht typen en 72 combinaties.

De vier basis Insights kleuren
Insights kleur ROOD – extravert denken
Insights kleur GEEL – extravert voelen
Insights kleur GROEN – introvert voelen
Insights kleur BLAUW – introvert denken

De vier basis voorkeuren en de toegevoegde waarde voor het team volgens het kleurenmodel van Insights Discovery;
ROOD – de extraverte denker heeft talent voor resultaat- en actiegericht werken. Kan overtuigend zijn in zijn aanpak en is in staat het team richting te geven. Hij bewaakt het tempo van het werkproces.
GEEL – de extraverte voeler heeft talent voor creatief en interactief samenwerken. Kan inspirerend zijn in zijn aanpak en is in staat het team enthousiast in beweging te brengen. Hij bewaakt het innovatieve vermogen van het team.
GROEN – de introverte voeler heeft talent voor zorgvuldig en mensgericht werken. Kan democratisch zijn in zijn aanpak en is in staat harmonie in de teamsfeer te brengen. Hij bewaakt de normen en waarden van het team.
BLAUW – de introverte denker heeft talent voor onderzoekend en accuraat werken. Kan objectief zijn in zijn aanpak en is in staat het team weloverwogen besluiten te laten nemen. Hij bewaakt de logica en feiten in het werkproces.

Lees meer over de goede én slechte dag talenten

Insights Discovery acht typen

Basistypes en mengkleuren

De acht Insights Discovery typen
Hervormer – Beslisser – Motivator – Inspirator – Bemiddelaar – Supporter – Coördinator – Observator.
Beleef zelf de kracht van dit instrument in een van onze workshops met Insights Discovery.  

Of doe de gratis persoonlijke QuickScan

Insights Discovery talenten op een goede dag

Een van de toepassingen van het Insights Discovery model is het in kaart brengen van jouw toegevoegde waarde voor het team. De overkoepelende doelstelling van het Insights Discovery model is dat je meer inzicht krijgt en ontdekt hoe je op anderen overkomt en dat we allemaal een unieke kijk op de wereld hebben. Als je jouw unieke kijk kleur kan geven, c.q. woorden kan geven, helpt dat bij het gesprek met anderen. Hierdoor kunnen verschillende types makkelijker met elkaar het gesprek aangaan over de verschillen en krijgen zij meer begrip voor elkaars talenten. Zowel de talenten op een goede dag als de talenten op een slechte dag. 

Kort samengevat de Insights Discovery basiskleuren en talenten op een goede dag 

ROOD – de extraverte denker heeft talent voor resultaat- en actiegericht werken.
GEEL – de extraverte voeler heeft talent voor creatief en interactief samenwerken.
GROEN – de introverte voeler heeft talent voor zorgvuldig en mensgericht werken.
BLAUW – de introverte denker heeft talent voor onderzoekend en accuraat werken. 

Insights Discovery talenten op een slechte dag

Naast talenten op een goede dag, kennen we ook de doorgeschoten vorm van een talent. Deze doorschieters komen vaak tot uiting als we (te) enthousiast ergens over worden of als we onszelf in een lastige situatie bevinden. Ben jij je bewust van jouw talenten op slechte dagen? Ondanks dat doorschieters niet altijd even handig zijn, hebben ze soms ook nut. Door je bewust te zijn van zowel jouw talenten als ook jouw uitschieters op onhandige momenten, leer je effectiever te zijn in die situaties waarin je je onzeker of ongemakkelijk voelt.

Lees meer