Insights Discovery®

Een krachtig middel voor het creëren van begrip en flow in een samenwerking. De QuickScan en het Insights Discovery® kleurenmodel helpen bij persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling. Ook te volgen als een online workshop!

Professionele ontwikkeling

De beste versie van jezelf worden.

Insights Discovery® team workshops

Voor de totale ervaring kies je voor de Insights Discovery® profielen met de Insights Discovery® teamanalyse. Dit zijn interactieve workshops voor jouw team of groep professionals. Combineer de kleurentaal van Insights met thema’s zoals samenwerken, leiderschap, collegiale coaching en GRIP op het gesprek. Minder budget beschikbaar of eerst een preview ervaren? Bekijk dan onze Quickscans.

Insights Discovery verdieping en events

Hebben jullie de basis al onder de knie en ben je toe aan verdieping? Denk eens aan een heidag. Wil je het breder in de organisatie toepassen? Wij organiseren learning events en strategiesessies op maat.

Team workshops

Team workshops

Ontdek wat je allemaal kunt doen met de kleurenmethodiek.
Lees meer

Miniworkshops met Quickscan

Miniworkshops met Quickscan

Minder budget en toch de volledige kracht van de kleurentaal ervaren?
Lees meer

Online workshops

Online workshops

Interactief en flexibel. Samen online aan de slag met de kleurentaal.
Lees meer

Insights Discovery® kleurenconsult online

Je kunt meteen aan de slag met jouw persoonlijke Insights Discovery® profiel. Handig als je niet meteen een compleet coachtraject zoekt of te lang moet wachten op de volgende Insights Discovery® training. Maak de online vragenlijst en plan een online consult in met jouw persoonlijke Insights Discovery® coach. Lees hieronder meer over onze aanpak en online mogelijkheden.

Meer over het E-consult

Populaire workshops

Workshop: Kleurrijke verschillen – 3,5 tot 4 uur

Leer elkaar beter kennen op een positieve manier. Deze interactieve workshop is gericht op ‘Wie ben ik’ en ‘wie is de ander’. Zelfbewustzijn, inzicht in persoonlijke kwaliteiten en communiceren met verschillende types staan centraal.

Ook komt op ludieke wijze aan bod hoe dat je overkomt op anderen en hoe dat zij jou zien. Het feedbackspel, de kleurenmat en het Insights Discovery® profiel zullen niet ontbreken!

Prikkelend en smaakt naar meer!

Bekijk meer workshops

Workshop: Zinvolle verbindingen – 3,5 tot 4 uur

Persoonlijke waarden en voorkeuren hebben invloed op de samenwerking. Hoe geef jij kleur aan jouw waarden? Welke rol pak je van nature en benutten we elkaars kwaliteiten?

Met afwisselende werkvormen dagen we het team uit om gebruik te maken van de verschillen. Op elkaar inspelen, elkaar aanmoedigen en aanvullen, het komt allemaal op speelse wijze aan bod. De Insights profielen, de kleurenmat en het teamwiel zorgen voor reflectie en een gezamenlijke taal.

Verbindend en een hoog doe-gehalte.

Insights Discovery® profiel

Insights Discovery® profiel

Hét boekje! Bekijk de verschillende hoofdstukken.
Lees meer

Gratis quickscan

Gratis quickscan

De preview. Doe de gratis quickscan. NL en ENG
Lees meer

E-book 'Uitleg Insights model'

E-book 'Uitleg Insights model'

De leesmodule. Uitleg van basiskleuren en grafieken.
Lees meer

Uitleg van het Insights Discovery® Wiel

Het Insights Discovery® Wiel is onderdeel van Insights Discovery®. Dit model geeft inzicht inzicht in persoonlijke voorkeuren en stijlen. Het is een sterk reflectiemiddel voor zowel individuele ontwikkeling als voor teamontwikkeling.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een goed beeld van zichzelf een effectieve aanpak kunnen ontwikkelen voor hun interacties met anderen. Inzicht in eigen talenten én beperkingen helpt iemand effectiever te reageren op de wensen en behoeften van hun omgeving.

Insights Discovery® Wiel

Het Insights Discovery® Wiel vat complexe theorie samen in een handig overzicht. In de basis werkt het model met 4 kleuren. Deze zijn mengbaar, net zoals gedrag. Je bent dan ook niet één kleur. Op bepaalde momenten gedraag je jezelf naar een bepaalde kleurencombinatie. De voorkeuren uit deze combinatie zijn op dat ogenblik bepalend voor jouw keuzes en jouw reactie.

Door de vier Insights Discovery® basiskleuren te mengen, ontstaan er acht types. Binnen deze acht Insights Discovery® types kennen we meerdere variaties. Zo kent het Insights Discovery® Wiel 72 combinaties! En zelfs hierin is nuance aangebracht in het Persoonlijk Insights Discovery® Profiel. Hierdoor ontstaat een accuraat beeld van jouw profiel.

Ook mogelijk voor teams 

Het Insights Discovery® systeem maakt het mogelijk een gedetailleerd beeld te geven van de verschillende voorkeuren van een geheel team. Elk team heeft patronen, bewust en onbewust. Het teamwiel geeft inzicht in de dominante en misschien wel onbewust sturende dynamiek van het team.

Het is goed voor het team om dit te weten. Het creëert bewustwording. Het Insights Discovery® Teamwiel geeft kleur aan de cultuur binnen het team en opent het gesprek op een veilige manier.

Achtergrondinformatie over Insights Discovery®

Onderstaande links geven meer informatie over Insights Discovery®. Je kunt ook ons e-book ‘Uitleg Insights model’ bekijken. Dit is een populaire samenvatting van het kleurenmodel.

Onderzoek University Westminster Insights Discovery vragenlijst

Factsheet validiteit en betrouwbaarheid Insights Discovery vragenlijst

Klantervaring met het Insights Discovery® model

In het artikel ‘Workshop Insights Discovery kleuren’ is te lezen hoe Stichting DOEN, Novamedia en de Nederlandse Postcodeloterij, de kleurenworkshop hebben vertaald naar communicatiestijlen, gedragstyperingen, denkers en voelers. Ook legt Birgit uit hoe je de G-WAVE doet! Hiermee kun je succesvol doelen stellen én bereiken.

De talenten van het team volgens Insights Discovery®

Uitleg van de vier Insights Discovery® basiskleuren

Insights Discovery® is gebaseerd op het persoonlijkheidsmodel van Carl Gustav Jung. Hij  introduceerde dit model in 1921 met zijn “psychologische typen” en ontwikkelde dit steeds verder. Dit model is door Insights Discovery® op een praktische en werkbare wijze bij elkaar gebracht in het Insights Discovery® Wiel door middel van vier basis Insights kleuren, acht typen en 72 combinaties.

De vier basiskleuren van Insights

Insights kleur ROOD – extravert denken
Insights kleur GEEL – extravert voelen
Insights kleur GROEN – introvert voelen
Insights kleur BLAUW – introvert denken

De toegevoegde waarde voor het team volgens het kleurenmodel

ROOD – de extraverte denker heeft talent voor resultaat- en actiegericht werken. Kan overtuigend zijn in zijn aanpak en is in staat het team richting te geven. Hij bewaakt het tempo van het werkproces.

GEEL – de extraverte voeler heeft talent voor creatief en interactief samenwerken. Kan inspirerend zijn in zijn aanpak en is in staat het team enthousiast in beweging te brengen. Hij bewaakt het innovatieve vermogen van het team.

GROEN – de introverte voeler heeft talent voor zorgvuldig en mensgericht werken. Kan democratisch zijn in zijn aanpak en is in staat harmonie in de teamsfeer te brengen. Hij bewaakt de normen en waarden van het team.

BLAUW – de introverte denker heeft talent voor onderzoekend en accuraat werken. Kan objectief zijn in zijn aanpak en is in staat het team weloverwogen besluiten te laten nemen. Hij bewaakt de logica en feiten in het werkproces.

Het nut van doorschieters 

Meestal profiteren we van een talent. Echter kunnen we hierin ook doorschieten. Deze doorschieters komen vaak tot uiting als we (te) enthousiast worden over iets of als we onszelf in een lastige situatie bevinden. Ondanks dat doorschieters niet altijd handig zijn, hebben ze soms ook nut.

Realiseer jij jezelf wat jouw talenten en doorschieters zijn, dan kun je leren hoe dat je effectiever bent in onzekere of ongemakkelijke situaties. Ben jij je bewust van jouw talenten op goede en slechte dagen? Bekijk de gratis Insights Kleuren test voor een preview.

E-book 'Talenten op goede en slechte dag'

Insights en teameffectiviteit

Inzicht in de acht persoonlijkheidstypen

De 8 persoonlijkheidstypen van het Insights kleurenmodel geven inzicht in de persoonlijke drijfveren, kwaliteiten en voorkeurstijlen van de teamleden. Het geeft een beeld van de verschillende rollen in een team die goed bij iemand passen en die minder goed passen.

Als je de voorkeur hebt voor een specifieke teamrol, wil dat niet zeggen dat je niet goed bent in een andere teamrol. Het gaat erom, dat je binnen het team met elkaar in gesprek blijft. Wie pakt wat op en is iedereen daarmee tevreden? De 8 persoonlijkheidstypen en teamrollen helpen bij deze teamdialoog.